Folder 'De mondhygiënist'

Onderstaand treft u de tekst uit de folder 'De mondhygiënist' van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten aan. Het betreft algemene informatie over het beroep van de mondhygiënist. In Mondhygiënepraktijk De Ronde Venen worden geen röntgenfoto's of vullingen gemaakt. Daarvoor verwijzen wij u naar uw tandarts. Voor het overige is de foldertekst wel op ons van toepassing.


De mondhygiënist is er voor u
Een gezond, schoon en stralend gebit en gezond tandvlees. Wie wil dat niet? Door goed te poetsen en tussen de tanden en kiezen te reinigen heeft u daar natuurlijk zelf veel invloed op. Maar ook de mondhygiënist kan een belangrijke bijlage leveren aan de kwaliteit van uw gebit, tandvlees en mondhygiëne. In deze folder leest u wat de mondhygiënist voor u kan betekenen.

Ga regelmatig
Op uw gebit kan tandsteen of aanslag ontstaan. Ook kunt u last krijgen van gevoelige tandhalzen, teruggetrokken of bloedend tandvlees. Het is daarom verstandig om al op jonge leeftijd en regelmatig de mondhygiënist te bezoeken. Ook als u gaatjes (cariës) of een slechte adem heeft, kan de mondhygiënist u een helpende hand bieden. Deze 'aandoeningen' betekenen lang niet altijd dat u geen goed gebit heeft. Behandeling door de mondhygiënist kan erger voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Werkzaamheden
De mondhygiënist richt zich allereerst op het voorkomen van gaatjes in tanden en kiezen en op het voorkomen van tandvleesaandoeningen. Om u een indruk te geven van haar werkzaamheden, hebben we de belangrijkste voor u op een rijtje gezet.
De mondhygiënist:

 • brengt uw mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stelt een passend behandelplan op
 • maakt gebitsafdrukken, doet bacterieel onderzoek en maakt (in opdracht van de tandarts) röntgenfoto's
 • geeft uitgebreidde voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten, roken en afwijkend mondgedrag (zoals duimen) op het gebit
 • geeft voorlichting en instructies over gebitsverzorging
 • verwijdert plaque, tandsteen en aanslag en maakt worteloppervlakken glad, zo nodig met behulp van verdoving
 • brengt gebitsbeschermende middelen aan, zoals fluoride
 • brengt een 'laklaag' op tanden en/of kiezen aan
 • polijst vullingen en kan uw gebit bleken
 • vult kleine gaatjes (in opdracht van de tandarts)
 • bepaalt samen met u hoe u uw gehele leven lang een gezonde mond kunt houden
   

Uw keuze
Uw tandarts kan u adviseren een mondhygiënist te bezoeken, maar u kunt natuurlijk ook zelf contact openemen met een mondhygiënist. Een verwijzing van uw tandarts is daarbij niet nodig. Veel mondhygiënisten en tandartsen werken in teamverband, zodat ze de behandeling met u en met elkaar kunnen afstemmen.

Advies
Soms kan een andere aandoening in uw lichaam de kwaliteit van uw gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom. Bijvoorbeeld als u diabetespatiënt bent, of aan een hart- of vaatziekte lijdt. Ook als u zwanger bent, wordt aangeraden een mondhygiënist te bezoeken.

Kosten
Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden de kosten van de behandeling door de mondhygiënist geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van de aanvullende verzekering voor tandheelkundige hulp. Voor personen tot 18 jaar vergoedt de verzekeraar de behandeling vanuit de basisverzekering. Geadviseerd wordt om voorafgaand aan de behandeling de kosten met uw mondhygiënist te bespreken. Dit voorkomt mogelijke problemen achteraf.

Klachtencommissie
Uw mondhygiënist gaat uiterst zorgvuldig te werk en doet er alles aan de zorg te bieden die u nodig heeft. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden bent over de kwaliteit van de verleende zorg. In dat geval kunt u zich wenden tot de Landelijke Klachtencommissie Paramedici Eerste Lijn. Alle vrijgevestigde mondhygiënisten die lid zijn van de NVM, zijn hierbij aangesloten. De commissie behandelt en beoordeelt uw klacht. Aanvullende informatie vindt u op www.mondhygiënisten.nl. Klachten over de behandeling van de mondhygiënist werkzaam bij een tandarts of instelling, lopen via de klachtenregeling van de desbetreffende werkgever.

Wettelijk geregeld
Het beroep 'mondhygiënist' is geregeld in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Deze wet beschrijft het deskundigheidsgebied en de opleidingseisen. Bovendien bevordert en bewaakt de wet de kwaliteit van de beroepsuitoefening en beschermt u tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. 'Mondhygiënist' is een beschermde titel die alleen personen mogen voeren die een HBO-diploma 'mondhygiënist' bezitten.

Kwaliteitsregister
Mondhygiënisten die voldoen aan de kwaliteitseisen van de NVM kunnen zich registreren in het KwaliteitsRegister Mondhygiënisten (KRM). Wilt u meer weten over het KRM? Kijk op www.kwaliteitsregistermondhygiënisten.nl

Website
Bezoek voor meer informatie de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten: www.mondhygienisten.nl

Contactgegevens
Postbus 1166
3430 BD  Nieuwegein
e-mail bureau@mondhygienisten.nl
telefoon 030-6571013
fax 030-6571859

Voorzijde folder
Voorzijde folder

sitemap Mondhygiënepraktijk De Ronde Venen
kernwoorden
 
Deze website wordt onderhouden met cms pprzz® een product van ontwerpbureau TWEED in Vinkeveen sitemap sluiten